subota 20 apr 2024

Uspješno završen 7. Kongres medicinskih sestara i tehničara BiH sa međunarodnim učešćem

U organizaciji Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla i Komore zdravstvenih tehničara Tuzlanskog kantona, jučer je uspješno završen Sedmi Kongres medicinskih sestara i tehničara Bosne i Hercegovine sa međunarodnim učešćem. 7. Kongres je otvoren Svečanom ceremonijom u  četvrtak 11. Aprila 2019. godine u Kristalnoj dvorani Hotela Tuzla, a okupio je preko 600 učesnika iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske.

Predsjednik organizacionog odbora kongresa, Mirza Jahić, pomoćnik direktora za sestrinstvo UKC Tuzla i predsjednik Komore zdravstvenih tehničara TK ovom prilikom je istakao da je Sedmi kongres medicinskih sestara i tehničara imao 15 sesija na kojima se govorilo o savremenim pristupima u sestrinstvu, obrazovanju medicinskih sestara i edukacija, menadžmentu u zdravstvu, informacijskim tehnologijima u zdravstvu, ali i organizaciji i poboljšanju kvaliteta u zdravstvu, te drugim slobodnim temama. Kongres je bio prilika da se s kolegama iz različitih zdravstvenih ustanova razmijene iskustva i steknu nova znanja.

U okviru 7. Kongresa je održana i radionica na temu izrade i pisanja naučnoistrživačkog rada u zdravstvu, koju je održao prof.dr. Osman Sinanović. Tom prilikom prof.dr. Sinanović je rekao da upravo kongresi služe da se zdravstveni profesionalci sretnu i prošire svoja poznanstva i iskustva, jer svaka razmjena znanja je napredovanje, a upravo je to generalno značenje svih kongresa, te da treba imati više kongresa i to ne samo na lokalnom nivou, nego i šire. Prema njegovim riječima  danas postoji više hrabrosti da se sestre upuste u analizu novih činjenica,  postoji timski rad i razvijanje povjerenja u zdravstveni sistem, kao i pomak u komunikaciji sa pacijentima.

Zanimljivo je da se i Prvi kongres medicinskih sestara i tehničara održao upravo u Tuzli, kada je predsjednica Organizacionog odbora bila Safija Kalajlić, koja je napravila kratak osvrt. Prema riječima sestre Kalajlić i Prvi kongres je bio uspješan, jer se krenulo sa permanentnom edukacijom, a kao slijed toga nastao je kongres, zbog želje da se dokaže koliko je bitna profesija medicinske sestre. Tada su kongresu prisustvovale i kolege koje su bile u Misiji mira u našoj zemlji iz Amerike, Švedske i Norveške.

Sedmi kongres medicinskih sestara i tehničara Bosne i Hercegovine sa međunarodnim učešćem je održan pod pokroviteljstvom Vlade Tuzlanskog kantona i Ministarstva zdravstva Tuzlanskog kantona.