subota 18 jan 2020

Čestitka za 2020. godinu

Obilježavanje 60. godina rehabilitacije u Tuzli

U povodu obilježavanja 60 godina rehabilitacije u Tuzli, u Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla održana je konferencija za novinare. Na konferenciji je istaknuto da obilježavanje godišnjica predstavlja priliku da se napravi osvrt na period kada je oformljen prvi Odsjek za medicinsku rehabilitaciju, ali i priliku da se govori o postignutim rezultatima u organizaciji rada Klinike za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju.

U svom obraćanju novinarima prim.dr. Emir Halilbegović, načelnik Klinike za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju napravio je osvrt na istorijat i razvoj klinike. On je istakao da, na 2000m2 prostora klinike, godišnje, bude hospitalizirano 900 pacijenata sa prosjekom ležanja od 20 dana, te se mjesečno obradi 300 pacijenata hospitaliziranih na drugim klinikama.

Novinarima se obratila i prim. doc. dr. Azra Delalić, šef Odjeljenja za rehabilitaciju djece, koja je istakla da se posebna pažnja posvećuje habilitaciji i rehabilitaciji neurorizične djece. U svom obraćanju dr. Delalić je akcenat stavila na rani rehabilitacioni tretman kod djece.

Konferenciji za novinare su prisustvovale i glavna sestra klinike, dipl. med. sestra Vesna Keranović i glavni fizioterapeut, Mirela Begić, diplomirani fizioterapeut i radni terapeut koje su govorile o značaju edukacije kadra Klinike za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju.

Održan 8. Simpozij plućne bolesti sa međunaroddnim učešćem

U prisustvu velikog broja zvanica 08. Novembra je u Hotelu Tuzla u Tuzli svečanom ceremonijom otvoren VIII Simpozij plućnih bolesti sa međunarodnim učešćem. Ovogodišnji cilj Simpozija je prezentacija novih saznanja i iskustava iz pulmologije, a u okviru simpozija održana je Sesija medicinskih sestara i tehničara.

Organizatori Osmog simpozija Plućne bolesti su Klinika za plućne bolesti JZU UKC Tuzla, Udruženje respiratorne medicine - URM, Ljekarska komora Tuzlanskog kanotona, Komora zdravstvenih tehničara Tuzlanskog kantona i Udruženje/udruga medicinskih sestara i tehničara u FBiH.

U okviru Osmog simpozija održana je planirana Sesija medicinskih sestara i tehničara u Konferencijskoj sali u Hotelu Tuzla na prvom spratu. Značaj BCG vakcinacije u prvim godinama života, Tuberkuloza pluća kao bolnička infekcija, Specifičnosti respiratorne terapije kod djece, Sestrinske procedure kod alergijskog rinitisa i nosne polipoze, Anafilaksija, Bronhoskopija, Akutne respiratorne infekcije, samo su neke od tema koje su bile obrađene danas.

Prezentirana su 23 stručna rada u tri sesije, a zabilježeno je preko 260 učesnika. Pored Klinike za plućne bolesti učešće na Sestrinskim sesijama uzele su i ostale Organizacione jedinice JZU UKC Tuzla, te Domovi zdravlja.

Nakon druge sesije održana je Radionica BLS (Basic Life Support), koju su nam vodili certificirani instruktori ERC iz oblasti BLS i ILS-a, Emrisela Ombašić i Denis Šabanović, namjenjena prije svega za medicinske sestre i tehničare, ali i za sve ostale zainteresovane sudionike Simpozija. Na početku radionice instruktori su prikazali na kratkom scenariju kako izgleda tok kardiopulmonalne reanimacije od osnovnog održavanja života (BLS-basic life support), pa sve do dolaska opremljene ekipe i provođenja reanimacije na razini uznapredovalog održavanja života.

Na kraju Sesija izvršena je podjela Certifikata za sve prisutne na predavanjima.