ponedjeljak 16 sep 2019

Uposlenici Klinike za hirurgiju UKC Tuzla na 2. Kongresu DMSTDK u Opatiji

Dokaz da se naše medicinske sestre i tehničari stalno edukuju i šire svoja znanja bio je na 2. Kongresu društva medicinskih sestara/tehničara digestivne hirurgije sa međunarodnim učešćem, održanim u Opatiji od 16. do 19. maja 2019. godine. Posjećenost Kongresa upotpunili su i naši uposlenici Klinike za hirurgiju UKC Tuzla, što je za svaku pohvalu izdvojiti dragocjeno vrijeme i otići na jednu ovakvu edukaciju.

 Kongres je okupio više od 180 medicinskih sestara i tehničara iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Makedonije. Cilj Kongresa bio je podstaknuti prezentaciju znanja i iskustva medicinskih sestara o aktuelnim hirurškim temama, te obnavljanje starih i sticanje novih poznanstava.

 

Kroz brojna zanimljiva stručna predavanja, naši aktivni učesnici s Klinike za hirurgiju UKC Tuzla predstavili su se sljedećim radovima:

·Prijem politraumatiziranog pacijenta i proces zbrinjavanja na Klinici za hirurgiju UKC Tuzla, izlagala je dipl.med.sestra Mumić Amira, dipl.med.tehničar Feukić Elvir

 

·Respiratorna terapija, izlagala je dipl.med.sestra Nurić Slavica, dipl.med.sestra Đulović Zemira

 

·Porast broja oboljelih i liječenje kolorektalnih tumora u BiH, izlagao je dipl.med.tehničar Feukić Elvir, dipl.med.sestra Đulović Zemira

 

Kongres je bio bodovan prema Pravilniku Hrvatske komore medicinskih sestara.

Ne postoji lijek za multipla sklerozu kojim bi se izlječila

Od maja 2009. godine se svaka zadnja srijeda obilježava kao Svjetski dan multiple skleroze. Klinika za neurologiju UKC Tuzla i Udruženje oboljelih od multiple skleroze Tuzlanskog kantona (UMSTK) su tim povodom organizovali konferenciju za novinare, kako bi skrenuli pažnju javnosti na ključne probleme s kojima se svakodnevno susreću i bore oboljeli.

Multipla skleroza (MS) je najčešća hronična autoimuna bolest centralnog nervnog sistema (mozga i leđne moždine). Uzrok još uvijek nije poznat, a najčešće se naziva i bolest sa 1.000 lica. Češće oboljevaju žene nego muškarci i to u dobi od 25. do 40. godina životne starosti“, riječi su prof.dr. Dževdeta Smajlovića, načelnika Klinike za neurologiju UKC Tuzla.

Cilj održavanja Svjetskog dana multiple skleroze je povezivanje ljudi, grupa i organizacija u pokret na međunarodnoj razini koji sudjelovanjem u događajima i aktivnostima podiže svijest o multiploj sklerozi kao globalnom problemu.

Doc. dr. Aida Šehanović je govorila o karakterističnim kliničkim simptomima, koji osim dijagnostičkog značenja imaju i prognostičku važnost.  Ona je istakla da kod većine pacijenata multipla skleroza započinje relapsom, što znači pojavu karakterističnih kliničkih simptoma kao što su poremećaji vida, motorički poremećaji, poremećaji koordinacije, promjene raspoloženja, otežano izgovaranje riječi i sl.

Bosna i Hercegovina se nalazi u zoni visokog rizika za multipla sklerozu. Na području Tuzlanskog kantona se nalazi preko 300 oboljelih od multipla skleroze, a zahvaljujući lijekovima koji su dostupni više nego prije, skraćeno je vrijeme od dijagnostike do terapije.

Na konferenciji je bila prisutna i diplomirana medicinska sestra Alma Vuleta, glavna sestra Klinike za neurologiju UKC Tuzla koja je naglasila da su medicinske sestre i tehničari prva linija u samom procesu edukacije pacijenata oboljelih od MS, jer edukuju pacijente kako koristiti terapiju, dijele informativne letke, te približavaju javnosti informaciju o svakodnevnom životu pacijenata sa MS.

Treći neonatološki simpozij - "Dan za novorođenče"

Treći neonatološki simpozij pod nazivom „Dan za novorođenče“ bio je izvrsna prilika da neonatolozi, pedijatri, ginekolozi, dječiji pulmolozi, te akušerske i pedijatrijske sestre, razmijene iskustva i aktuelne informacije iz oblasti neonatologije i pulmologije. Organizatori simpozija su Univerzitetski klinički centar Tuzla i Udruženje pedijatara u BiH, dok su suorganizatori Ljekarska komora TK i Komora zdravstvenih tehničara TK.

Glavna tema simpozija je bila “Respiratorni problemi novorođenačke i rane dojenačke dobi”, a razgovaralo se o terapiji surfaktanta, bronhoopstrukcijama, respiratornom distres sindromu i neonatalnom mortalitetu.


“Prijevremeno rođenje je definisano kao rođenje prije 37. sedmice trudnoće i predstavlja najvažniju odrednicu nepovoljnih ishoda kod novorođenčadi, u smislu preživljavanja i kvalitete života. Globalno, to je vodeći uzrok perinatalnog i neonatalnog mortaliteta i morbiditeta zbog komplikacija, kao što su smanjen kapacitet disanja, poteškoće u ishrani, loša regulacija tjelesne temperature i visok rizik od infekcije. Današnjim izborom tema stavili smo akcenat na ovaj problem i lijekove koji se koriste u ovom slučaju”, istakla je prof.dr. Fahrija Skokić, pomoćnik direktora za medicinske poslove UKC Tuzla.

Prema podacima Klinike za ginekologiju i akušerstvo UKC Tuzla na godišnjem nivou se rodi oko 290 prijevremeno rođene djece. Prijevremeno rođenom bebom smatraju se sve one koje su rođene prije 37. sedmice trudnoće.

Postoje razni faktori koji mogu dovesti do prijevremenog poroda, ali se ne zna šta ih tačno izaziva, niti kako ih zaustaviti. Brigu o prijevremeno rođenim bebama na Odjeljenju za novorođenče vodi pet neonatologa, subspecijalista zajedno sa educiranim osobljem. Zbrinjavanje i reanimacija su prvi koraci u pomoći novorođenčadi, kako bi se premjestila na viši nivo intenzivnog liječenja.