četvrtak 06 maj 2021

In memoriam: Rukib Mulalić, viši radiološki tehničar


Od posljedica infekcije koronavirusom, jutros je u Tuzli preminuo naš dugogodišnji član, Rukib Mulalić, viši radiološki tehničar. Rođen je 12.02.1955. godine u Lukavici, Općina Gračanica. Osnovnu, a potom i Medicinsku školu završio je u Tuzli 1973. godine. U JZU UKC Tuzla bio je zaposlen od 1973. godine, gdje je na poslovima glavnog tehničara Poliklinike za radiologiju proveo nepunih dvadeset godina, istovremeno obavljajući i stručne poslove u CT i angio dijagnostikama. Na Višoj radiološkoj školi diplomirao je 1981. godine u Sarajevu.

Također, kao spoljni saradnik obavljao je poslove instruktora praktične nastave iz radiološke tehnike u Medicinskoj školi u Tuzli. Bio je dugogodišnji mentor radiološkim i višim radiološkim tehničarima. Aktivno je bio uključen u osnivanje Komore zdravstvenih tehničara TK i Komore diplomiranih inžinjera medicinske dijagnostike F BiH. Rukib Mulalić objavio je 15 stručnih radova, te bio stručni saradnik u dva magistarska rada, educirani je ocjenjivač za poslove kvaliteta cine filma u radiološkoj dijagnosti.

Svoju profesionalnu djelatnost posljednjih godina Rukib Mulalić obavljao je u ZU Poliklinika Azabagić Tuzla, na poslovima CT dijagnostike.

VAŽNO-Otvoreni su telefonski brojevi za pružanje psihološke podrške uposlenima u zdravstvu koji su angažovani u borbi protiv COVID-19

Budući da zdravstvene ustanove rade u izuzetno otežanim okolnostima, Federalno ministarstvo zdravstva u saradnji s Populacijskim fondom Ujedinjenih nacija (UNFPA), Ured za Bosnu i Hercegovinu organizovalo je pružanje psihološke podrške uposlenim u zdravstvu, telefonskim putem, kao prilagođenim načinom da se dođe do onih kojima je ovakav vid pomoći potreban. Ovaj vid podrške ima za cilj da se sačuva mentalno zdravlje onih osoba koje su tokom pandemije, upravo na svom radnom mjestu, najviše izložene različitim vrstama stresa povezanim s koronavirusom i iskreno pomogne svim kolegicama i kolegama u njihovom svakodnevnom obavljanju profesionalnih zadataka.

S tim u vezi, angažirani profesionalci iz oblasti zaštite mentalnog zdravlja s područja Federacije BiH bit će dostupni za pružanje psihološke podrške i razgovor s uposlenima u zdravstvu, koji su angažovani u borbi protiv COVID-19 telefonskim putem radnim danima u periodu od 10:00 do 22:00 sata, te danima vikenda 24 sata. Brojeve telefona koji se mogu kntaktirati prema utvrđenom rasporedu termina u periodu od 22.02.-15.03.2021. godine možete pronaći ispod.

TELEFONSKI BROJEVI

04. Februar-Svjetski dan borbe protiv raka

Svake godine, 04. februara, obilježava se Svjetski dan borbe protiv raka, čiji je cilj podići svijest o prevenciji, dijagnosticiranju i mogućnostima liječenja ove globalne epidemije modernog doba.

U 2019. godini Svjetski dan borbe protiv raka pokrenuo je trogodišnju kampanju pod sloganom “Ja jesam i ja hoću” – (engl. “I Am and I Will”) i trajat će do 2021. godine.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) rak je vodeći uzročnik smrtnosti u svijetu! 

Rak je velika skupina bolesti koje mogu zahvatiti gotovo bilo koji organ ili tkivo. Najbitnija karakteristika je ubrzano stvaranje abnormalnih stanica koje prerastaju svoje uobičajeno okruženje i mogu se proširiti (metastazirati) na druge organe, što je glavni uzrok smrti kod oboljelih osoba. Neoplazma i maligni tumor druga su uobičajena imena za rak. Ukoliko se dovoljno rano otkrije, veće su šanse za ozdravljenje. Važno je napomenuti da su mogućnosti liječenja i izliječenja daleko veće ukoliko se rak otkrije dok je u početnoj ili ranoj fazi.

Opširnije: 04. Februar-Svjetski dan borbe protiv raka