ponedjeljak 13 jul 2020

Medicinski tim UKC Tuzla otputovao u Novi Pazar

Medicinski tim u kojem je 6 zaposlenika Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla jutros je krenuo za Novi Pazar kako bi pružio pomoć kolegama u borbi protiv koronavirusa. Tim u kojem se nalaze tri ljekara i tri diplomirana medicinska tehničara predvodi načelnik Klinike za hirurgiju, prof.dr.med.sc. Zijah Rifatbegović i planirano je da u Novom Pazaru ostanu 14 dana koliko traje jedan inkubacioni ciklus.

Prema riječima v. d. direktora Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, prof. dr. med. sc.Vahida Jusufovića, u ekipi koja ide za Novi Pazar su zdravstveni profesionalci različitih specijalnosti koji imaju veliko radno iskustvo. “Dr. Samir Pištoljević je iz našeg Respiratornog centra i ima iskustvo sa liječenjem pacijenata na respiratoru, kolega internista dr. Edin Jašarević ima dugogodišnje iskustvo iz oblasti interne medicine, a vođa tima, prof. dr. Zijah Rifatbegović je abdominalni i opšti hirurg, subspecijalista koji ima iskustvo u hirurškom liječenju Covid pozitivnih pacijenata. Medicinski tehničari, Amir Borić, Boris Perkić i Jasmin Trumić su diplomirani tehničari sa iskustvom u radu u Jedinicama intenzivne njege”, rekao je prof. dr. Jusufović i najavio da će, ako se ukaže potreba, Univerzitetski klinički centar Tuzla nakon povratka ljekara i tehničara iz prvog tima poslati novu ekipu.

Medicinski tim ljekara i tehničara ispratila je i ministrica zdravlja TK, Dajana Čolić. “Mi smo prije desetak dana ponudili pomoć Sandžaku, međutim zbog birokratskih razloga procedura oko dobijanja dozvole za rad je potrajala, tako da ćemo danas ispratiti naše kolege ljekare i medicinske tehničare koji idu da pruže pomoć narodu u Sandžaku u borbi sa koronavirusom”.

Prof. dr. med. sc. Zijah Rifatbegović je rekao da medicinski tim Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla sa sobom nosi određenu količinu zaštitne opreme i sanitetskog materijala. “Kada je hirurgija u pitanju nosimo sve ono što je neophodno za operacije u uslovima infekcije Covid-19, tako da vjerujem da ćemo se sa kapacitetima bolnice i kadrovskim rješenjima koje bolnica u Novom Pazaru ima i sa kolegama iz Sarajeva uklopit u jedan tim i pružiti svoj maksimum”, rekao je pred polazak prof. dr. Rifatbegović.

 

(Izvor: JZU UKC Tuzla)

12.MAJ - MEĐUNARODNI DAN SESTRINSTVA

 

Svake godine u cijelom svijetu se 12. Maj obilježava kao Međunarodni dan sestrinstva, u spomen na rođenje Florence Nightingale, začetnice modernog sestrinstva, koja je znala kako se jedino znanjem i vještinom može doprinjeti poboljšanju zdravlja. Kao mlada i školovana djevojka, ona je uveliko uticala na napredak zdravlja ljudi i sestrinstva. To je jedan od najznačajnijih događaja na području sestrinske profesije, kao i jedna od najplemenitijih profesija na svijetu.

Na svima nama je obaveza i izazov da očuvamo iskonsku autentičnost, identitet i dostojanstvo sestrinstva.

Uz iskrenu podršku i veliku zahvalnost, na Vašoj ljudskosti i nesebičnosti koju svakodnevno pokazujete pomažući bolesnicima, želim Vam kvalitetnije poštovanje našeg rada i puno uspjeha u poslu kojeg besprijekorno obavljate i u najtežim situacijama, te u svoje lično ime, i u ime Komore zdravstvenih tehničara TK,

Čestitam Vam Međunarodni dan sestrinstva,

 

                                                                                                                  Predsjednik KZT TK

 

                                                                                                        Magistar sestrinstva, Mirza Jahić

 

Zaštitite sebe i druge od koronavirusa