utorak 02 jun 2020

12.MAJ - MEĐUNARODNI DAN SESTRINSTVA

 

Svake godine u cijelom svijetu se 12. Maj obilježava kao Međunarodni dan sestrinstva, u spomen na rođenje Florence Nightingale, začetnice modernog sestrinstva, koja je znala kako se jedino znanjem i vještinom može doprinjeti poboljšanju zdravlja. Kao mlada i školovana djevojka, ona je uveliko uticala na napredak zdravlja ljudi i sestrinstva. To je jedan od najznačajnijih događaja na području sestrinske profesije, kao i jedna od najplemenitijih profesija na svijetu.

Na svima nama je obaveza i izazov da očuvamo iskonsku autentičnost, identitet i dostojanstvo sestrinstva.

Uz iskrenu podršku i veliku zahvalnost, na Vašoj ljudskosti i nesebičnosti koju svakodnevno pokazujete pomažući bolesnicima, želim Vam kvalitetnije poštovanje našeg rada i puno uspjeha u poslu kojeg besprijekorno obavljate i u najtežim situacijama, te u svoje lično ime, i u ime Komore zdravstvenih tehničara TK,

Čestitam Vam Međunarodni dan sestrinstva,

 

                                                                                                                  Predsjednik KZT TK

 

                                                                                                        Magistar sestrinstva, Mirza Jahić

 

Zaštitite sebe i druge od koronavirusa

Danas se obilježava Međunarodni dan babica


5. Maj se obilježava kao Međunarodni dan babica, a ustanovljen je 1992. godine od strane Internacionalne konfederacije babica.

Iz Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) istakli su da medicinske sestre i babice spašavaju živote i daju kritični doprinos globalnom zdravlju. "Pridružite nam se u zahvalnosti svim medicinskim sestrama, tehničarima i babicama za unapređenje zdravlja ljudi", naveli su u WHO.