utorak 30 apr 2024

Otvoren Drugi simpozij oftalmologa Bosne i Hercegovine

Svečanom ceremonijom u Hotelu Tuzla danas je počeo Drugi simpozij oftalmologa Bosne i Hercegovine s međunarodnim učešćem. Simpozij se održava u organizaciji Klinike za očne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, a pod pokroviteljstvom Vlade TK. Ovogodišnja tema simpozija je „Retina i vitreoretinalna hirurgija“, a predavači su eminentni stručnjaci iz Turske, Švicarske, Srbije i BiH.

Prema riječima predsjednika organizacionog odbora simpozija, prof. dr. Vahida Jusufovića, načelnika Klinike za očne bolesti UKC Tuzla, Simpozij će pružiti kvalitetne prezentacije i ozbiljne analize naučnih radova, koji će svjedočiti da je oftalmologija kao struka u Bosni i Hercegovini na visokom nivou.

„Jedan broj mladih kolega sa naše Klinike i iz drugih zdravstvenih ustanova po prvi put će imati priliku da daju injekcije u oko što izgleda poprilično lako, ali nije, jer treba proći proces edukacije i ima svoju određenu proceduru, da prvi puta steknu praktična i teoretska iskustva da bi za izvjesno vrijeme uz superviziju bili sposobni da sami apliciraju u svojim ustanovama takvu vrstu lijekova“, istakao je dr. Jusufović. 

Drugi simpozij oftalmologa BiH sa međunarodnim učešćem otvorenim je proglasio ministar zdravstva Tuzlanskog kantona dr. Bahrudin Hadžiefendić, koji je učesnicima zaželio uspješan rad, korisne i zanimljive diskusije i u konačnici donošenje zaključaka koji će pomoći daljem razvoju oftalmologije.