četvrtak 25 apr 2024

Obilježavanje Evropske nedjelje prevencije raka grlića materice

Klinika za ginekologiju i akušerstvo JZU UKC Tuzla, Udruženje ginekologa i perinatologa TK i Udruženje ljekara porodične medicine u saradnji sa Zavodom za javno zdravstvo TK i Udruženjem studenata Medicinskog fakulteta „Medicus“ od 22.01. do 28.01. tekuće godine organizira Humanitarnu akciju „Stop raku grlića maternice“. U ovoj sedmici će se održati niz aktivnosti s ciljem informisanja javnosti o važnosti prevencije raka grlića maternice.

Prema riječima Prof.dr.med.sci. Dženite Ljuce „Sve planirane aktivnosti predstavljaju značajan doprinos kompaniji, jer podizanje svijesti i zdravstvene kulture, razbijanje tabua, javna diskusija i dostupnost pregleda su najbolja prevencija. Na ovaj način apelujemo na majke, kćerke, sestre, prijateljice da brinu o svom zdravlju, posjete ginekologa i urade Papa test.“

Većina zaraženih žena ozdravi u periodu od 6 mjeseci do 2 godine, a često i ne znaju da su inficirane. Ali, da bi promjene na grliću materice izazvane ovim virusom prerasle u rak potrebno je nekoliko godina.

Dr. Majda Sarihodžić, rukovoditeljica Službe za socijalnu medicinu u Zavodu za javno zdravstvo TK, kaže da na godišnjem nivou imaju od 50 do 60 novooboljelih slučajeva raka grlića materice, i 20 do 25 sa smrtnim ishodom.

Planirano je da se aktivnosti odvijaju u dvije faze, prva faza je naredna sedmica od 22.01. do 27.01., a druga je planirana tako da mladi educiraju mlade pod supervizijom ljekara. 

U prostorijama udruženja „Koraci nade“ 23. januara u 11 sati će biti održana edukacija za majke djece sa posebnim potrebama, a za četvrtak 25. januara planiran je obilazak povratničkog naselja u Zvorniku.Završetak aktivnosti je planiran 27.01. u Bingo city centru sa početkom u 13 sati, gdje će biti upriličen koncert za sve građane TK po nazivom „Muzikom za ženu“ u organizaciji Klnike za ginekolgiju i akušerstvo i menadžmenta BCC-a.