četvrtak 25 apr 2024

Održan 3. Simpozij urgentne medicine BiH s međunarodnim sudjelovanjem

U organizaciji Doma zdravlja „Dr. Mustafa Šehović“ Tuzla i Službe za hitnu medicinsku pomoć, Tuzla je dva dana bila domaćin 3. Simpozija urgentne medicine Bosne i Hercegovine sa međunarodnim učešćem.

Simpozij je poveznica svih zdravstvenih radnika koji sudjeluju u pružanju hitne medicinske pomoći. Na ovaj način pružena je prilika za razmjenu znanja, vještina, novih ideja i tehnologija, koje se primjenjuju u svakodnevnoj praksi, kako u našoj zemlji tako i u zemljama okruženja. Predavanja su održali eminentni stručnjaci iz oblasti urgentne medicine iz zemlje i inostranstva, koji su zanimljivim i korisnim temama dali izuzetan značaj ovom međunarodnom skupu i unapređenju nauke na polju urgentne medicine.

„Sektor urgentne medicine u BiH je nejednako razvijen. Mi posjedujemo funkcionalne medicinske pomoći, ali generalno na području cijele BiH u 30 do 40 % slučaja je zastupljena hitna medicinska pomoć na terenu 24 sata. Sve je ostalo pokriveno sistemom dežurstva ili sestre sa vozačem na terenu, a nama je cilj s obzirom na ulazak BiH i aplikacije za EU da hitnu pomoć učinimo onakvom kakva je u EU, jer korisnici hitne medicinske pomoći nisu samo stanovnici, već i putnici kroz BiH“, kazao je prim. dr. Hajriz Alihodžić, član organizacionog odbora 3. Simpozija urgentne medicine BiH.

Tema i cilj ovog simpozija je da Hitnu medicinsku pomoć učinimo dostupnom na području cijele BiH, a da kvalitet znanja i vještina Hitne medicinske pomoći i uposlenika, podignemo na veći nivo.

Iskazana su nadanja za izradu modela jedinstvenog sistema urgentne medicine za BiH, ali i region.