četvrtak 25 apr 2024

Obilježavanje Svjetskog dana multipla skleroze

Svjetski dan multiple skleroze obilježava se zadnje srijede u mjesecu Maju, u više od 67 zemalja širom svijeta, kako bi se skrenula pažnja javnosti na ovu bolest. Tim povodom danas je održana konferencija za novinare na Klinici za neurologiju JZU UKC Tuzla. Učesnici konferencije bili su prof.dr. Dževdet Smajlović, prof.dr. Mirjana Vidović, mr.med.sc. Adnan Burina, diplomirana medicinska sestra Alma Vuleta i predstavnik Udruženja studenata Medicinskog fakulteta Medicus Adnan Mujanović.

Multipla skleroza predstavlja hronično autoimuno oboljenje koje napada centralni nervni sistem, a dovodi do invalidnosti kod velikog broja mladih osoba. Bolest se najčešće javlja kod osoba između 20 i 40 godine života i dva puta je češća kod žena nego kod muškaraca“, istakao je načelnik Klinike za neurologiju prof. dr. Dževdet Smajlović.

Dijagnoza za multipla sklerozu nije jednostavna, zato se i govori da je to bolest koja ima 1000 lica.

„Multipla skleroza je vodeći uzrok ne traumatske onesposobljenosti i što se ranije počne liječiti onesposobljenost pacijenata će biti manja“ naglasila je prof.dr. Mirjana Vidović

Iako je prije deset godina u svijetu ustanovljeno 11 vrsta lijekova za liječenje multiple skleroze, tek nekoliko ih je dostupno u Bosni i Hercegovini.

Kada je riječ o Tuzlanskom kantonu, prema procjenama u ovom trenutku postoji okvirno 270 registrovanih osoba s multipla sklerozom.

Što se tiče trenutno dostupnih terapija, različite su metode apliciranja, a pored injekcija, pacijentima u BiH odnedavno su na raspolaganju i tablete. 

Zavod zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona je jedini kantonalni zavod koji finansira liječenje oboljelih od multipla skleroze, a u ovom trenutku radi se o 10 pacijenata na području Tuzlanskog kantona.