petak 29 mar 2024

Svjetski dan borbe protiv moždanog udara

Moždani udar je teško neurološko oboljenje i dešava se iznenada. Svugdje u svijetu 29. Oktobar se obilježava kao Svjetski dan borbe protiv moždanog udara.

Prema riječima načelnika Klnike za neurologiju UKC Tuzla, prof. dr. Dževdeta Smajlovića „Klinika za neurologiju svake godine prima preko 1.600 pacijenata, od toga preko 1.000 pacijenata godišnje sa moždanim udarom. Kod moždanog udara bez obzira na tip vrijedi pravilo jedne trećine. U prvih nekoliko mjeseci jedna trećina pacijenata umire, jedna trećina pacijenata ima izraženu onesposobljenost, a svega jedna trećina se vrati na stanje kakvo je bilo prije.“

Moždani udar godišnje u svijetu uzrokuje više od 5 miliona smrtnih slučajeva, što znači svakih 6 sekundi neko u svijetu dobije moždani udar, koji se nalazi na drugom mjestu kao vodeći uzrok smrtnosti, a na trećem kao uzrok onesposobljenosti.

„Sve se događa kao grom iz vedra neba. Posljedice zavise od dijela mozga koji je pogođen, uopštenog zdravstvenog stanja, da li je začepljenje krvnog suda pucanje ili krvarenje, javlja se gubitak svijesti, glavobolja i tako dalje, jako je mnogo simptoma“, izjavila je šefica Odjela za cerebrovaskularne bolesti Klinike za neurologiju prof. dr. Mirjana Vidović.

Zbog svega navedenog jasno je da je prevencija o vlastitom zdravlju veoma bitna. Na neke faktore rizika ne možemo uticati, a to su spol, dob, nasljedni faktor i pozitivna porodična anamneza. Ali, ipak postoje na koje mi možemo uticati, a to su upotreba alkohola, pušenje, loše prehrambene navike, stres i fizička neaktivnost. 

„Najznačajniji faktor za nastanak moždanog udara je hipertenzija. Osobe s povišenim krvnim pritiskom imaju veći rizikofaktor za nastanak moždanog udara. Drugi rizikofaktor je poremećaj srčanog ritma, a treći pacijenti oboljeli od šećerne bolesti“, rekla je doc. dr. Biljana Kojić.

Na Klinici za neurologiju UKC Tuzla djeluje posebna Jedinica za liječenje moždanog udara zahvaljujući kojoj je broj pacijenata kojima je spašen život povećan.

O značaju i ulozi medicinske sestre govorila je glavna sestra klinike, Alma Vuleta, koja je istakla da se uz liječenje na Klinici za neurologiju promovira i način zdravog življenja.

Prema posljednjim podacima na Klinici za neurologiju UKC Tuzla stopa mortaliteta od moždanog udara iznosi 28 posto.