utorak 23 apr 2024

Novembar-301. Stručni sastanak medicinskih sestara i tehničara JZU UKC Tuzla

U mjesecu Novembru održan je 301. Stručni sastanak medicinskih sestara i tehničara JZU UKC Tuzla. Imali smo priliku čuti tri veoma edukativna rada.

Prvu temu pod nazivom „Život sa stomom“ izlagala je Nizama Bećić, medicinska sestra s Klinike za onkologiju i radioterapiju. Stoma je izvedeni otvor na stomaku hirurškim putem s vrlo malim brojem problema, uglavnom su to problemi psihološke prirode, koje mogu biti privremene ili trajne. Kroz rad je prikazana edukacija pacijenata oko zbrinjavanja stome, pravilne ishrane, njege stome, kupanja, znači uopšteno o svakodnevnom životu sa stomom.

„Alogena transplantacija“ drugi je rad predstavljen od strane Maje Hadžikadunić, medicinske sestre s Klinike za hematologiju i transplantaciju matičnih ćelija hematopoeze. Alogena transplantacija matičnih ćelija hematopoeze je transplantacija multipotentne hematopoetske stem ćelije primaocu – pacijentu od srodnog ili nesrodnog podudarnog darivaoca. Znači, tranplantacija ili presađivanje matičnih ćelija je liječenje kojom se bolesne stanice krvi zamjenjuju zdravim. U Klinici za hematologiju i TMĆH JZU UKC Tuzla se primjenjuju visoko sofisticirani modaliteti liječenja, koji podrazumijevaju i alogenu TMĆH, a poseban akcenat se stavlja na kvalitet komunikacije pacijent – medicinski radnik, što je od izuzetne važnosti za tok i uspjeh liječenja pacijenata.

Zadnji rad na temu „Enteralna nutritivna potpora kroničnih i malignih bolesnika“ predstavila je Amra Stuhli, diplomirana medicinska sestra iz Centra za palijativnu njegu i terapiju bola. Cilj nutritivne podrške je optimalna prehrana domaćina, a minimiziranje bilo kakve prehrane tumorskog tkiva. Zato se preporučuje uzimanje hrane bogate mastima a siromašne ugljikohidratima. Preporučije se unošenje i do 50% kalorija putem masti. Zato su osnovne karakteristike kod starijih pacijenata s oslabljenim apetitom, gubitkom težine i nakon traume visokokalorične,visokoproteinske tekuće hrane s dodanim vlaknima za potpunu, uravnoteženu prehranu, koje moggu koristiti I pacijenti s ranama koje sporo zarastaju, pacijenti s hroničnim bolestima I hirurški pacijenti u peri-operativnom razdoblju.