utorak 19 mar 2024

Sretan Vam 12. Maj-MEĐUNARODNI DAN SESTRINSTVA

Svake godine u cijelom svijetu se 12. Maj obilježava kao Međunarodni dan sestrinstva, u spomen na rođenje Florence Nightingale, začetnice modernog sestrinstva.

Sestrinstvo – glas da povede: vizija zdravstva budućnosti je tema koju je Međunarodno vijeće medicinskih sestara-tehničara (ICN) odabralo za obilježavanje ovogodišnjeg praznika. Ovo je prilika da se osvrnemo na izazove sa kojima se suočava sestrinstvo, na važnost i potrebu za ulaganjem u sestrinsku radnu snagu.

Zdravstveni radnici nalaze se u uslovima koji nadilaze uobičajeno funkcionisanje zdravstvenog sistema. Vrlo brzo, medicinske sestre i tehničari našli su se pred izazovom kako pomoći pojedincima i istovremeno očuvati zdravlje cijele zajednice. 

Stoga Vam se zahvaljujem na izuzetnim naporima i predanom radu, na borbi sa COVID-19 koji je nepredvidljiv i golim okom nevidljiv protivnik, na velikoj požrtvovanosti i nesebičnosti u obavljanju svih intervencija i aktivnosti, jer su upravo  ova izazovna vremena kojima danas svjedočimo prilika da pokažemo koliko smo kao pojedinci potrebni društvu, te u svoje lično ime, i u ime Komore zdravstvenih tehničara TK,

Čestitam Vam Međunarodni dan sestrinstva.

 

      PREDSJEDNIK KZT TK

Mirza Jahić, mag. sestrinstva