subota 20 apr 2024

Nova procedura na Klinici za ortopediju i traumatologiju JZU UKC Tuzla- ARTROSKOPIJA RAMENA

Klinika za ortopediju i traumatologiju JZU UKC Tuzla je jedina u Federaciji BiH koja se bavi izvođenjem minimalno invazivne endoskopske procedure, Artroskopija ramena. Tim povodom danas je održana konferencija za novinare, na kojoj je bilo govora o prednostima ove procedure.

Prema riječima načelnika Klinike za ortopediju i traumatologiju UKC Tuzla dr. Alena Kamerića „Artroskopija ramena je jedna nova minimalno invazivna metoda, koja prikazuje unutarnje strukture ramenog pojasa i na taj način rješavamo probleme u smislu ograničenja pokreta. To je operativna metoda kojom vizualiziramo unutrašnjost ramenog zgloba, detektujemo osnovni problem i pristupamo rješavanju istog“.

Treba napomenuti da nema više klasičnih operativnih zahvata, a oporavak pacijenata je brži, čime se značajno smanjuju troškovi bolničkog liječenja.

„Prednost ove procedure je da se radi o timskom projektu u koji je uključen veći broj ljudi, među kojima su dr. Mirza Avdić, dr. Alen Kamerić, dr, Adnan Kešetović, te dvije instrumentarke koje su dodatno educirane Amira Šmigalović i Erna Husić, kao i anesteziološki tim“, istakao je dr. Kamerić.

U svom obraćanju novinarima dr. Mirza Avdić je pojasnio da se ova metoda izvodi endoskopski, odnosno kroz dva do tri  manja otvora, od par milimetara, uz pomoć kamere. Naveo je da troškove ovog zahvata snosi Zavod zdravstvenog osiguranja FBiH, dok se u drugim državama ova procedura naplaćuje i do 5.500 eura za strane državljane. 

„Plan do kraja ove godine nam je proširiti operacione tehnike kao npr. uvođenje novih artroskopskih procedura na skočnom zglobu i laktu“, zaključio je dr. Kamerić.