četvrtak 25 apr 2024

"Stop raku grlića materice"

Klinika za ginekologiju i akušerstvo UKC Tuzla i Udruženje ginekologa i perinatologa TK u saradnji sa Zavodom za javno zdravstvo TK i Udruženjem studenata Medicinskog fakulteta „Medicus“ od 16.01. do 21.01. tekuće godine, po drugi put organizira Humanitarnu akciju „Stop raku grlića materice“. Povodom obilježavanja Evropske nedjelje prevencije raka grlića maternice, koja se obilježava svake godine krajem januara, danas je održana konferencija za novinare. Učesnici konferencije bili su Prof.dr.med.sci. Dženita Ljuca, načelnica Klinike za ginekologiju i akušerstvo, doc. dr. Maida Mulić, direktorica Zavoda za javno zdravstvo TK, diplomirana medicinska sestra Nermina Grabić, glavna sestra Klinike za ginekologiju i akušerstvo i Sejfo Begić, predsjednik Udruženja studenata Medicinskog fakulteta „Medicus“.

Ovo je najmasovnija i najopsežnija akcija u Bosni i Hercegovini, čiji je cilj da promoviše mogućnosti i važnost prevencije raka grlića materice, s obzirom na to da je rak grlića materice izlječiv, ukoliko se otkrije na vrijeme.

Prema riječima Prof.dr.med.sci. Dženite Ljuce „Sve planirane aktivnosti predstavljaju značajan doprinos kompaniji, jer podizanje svijesti i zdravstvene kulture, razbijanje tabua, javna diskusija i dostupnost pregleda su najbolja prevencija. Na ovaj način apelujemo na majke, kćerke, sestre, prijateljice da brinu o svom zdravlju, posjete ginekologa i urade Papa test. Prošlogodišnja akcija dala je rezultate, smanjen je broj oboljelih sa 37,9% na 32,8%, a procenat otkrivenosti raka grlića materice u prvom stadiju bolesti povećan je sa 25% na 44%.

Rak grlića materice nastaje kao posljedica prisustva određenih tipova Humanog papiloma virusa (HPV) koji se prenosi seksualnim kontaktom i veoma je rasprostranjen. Većina zaraženih žena ozdravi u periodu od 6 mjeseci do 2 godine, a često i ne znaju da su inficirane. Ali, da bi promjene na grliću materice izazvane ovim virusom prerasle u rak potrebno je nekoliko godina.

„Ovo je druga humanitarna akcija gdje su medicinske sestre maksimalno uključene, koje se trude da dokažu i pokažu kako je rak grlića materice izlječiva bolest, koja se može prevenirati“, izjavila je glavna sestra Klinike za ginekologiju i akušerstvo Nermina Grabić.

 

U ovoj sedmici će biti održan niz aktivnosti s ciljem informisanja javnosti o važnosti prevencije raka grlića materice. Rak grlića materice je bolest koja može da se spriječi, jer je potrebno više godina da se promijenjene ćelije materice razviju u rak. Procjenjuje se da u Evropi svakih 18 minuta, a u svijetu svake 2 minute od raka grlića materice umre jedna žena.