četvrtak 25 apr 2024

Vrijedna donacija UZ aparata Odjeljenju za hematologiju UKC Tuzla

Klinika za onkologiju, hematologiju i radioterapiju UKC Tuzla od danas je bogatija za  jedan ultrazvučni aparat sa tri sonde. Riječ je o aparatu kojeg je firma Novartis, nakon dugogodišnje saradnje, predala Odjeljenju za hematologiju. Donacija je od velikog značaja za pacijente koji leže na Odjeljenju za hematologiju, jer od sada neće morati napuštati odjel zbog ultrazvučnog pregleda.

“Naši pacijenti su imunodeficijentni, jer tokom primanja terapije, koja je vrlo agresivna, ostaju bez svog prirodnog imuniteta i vrlo je važno da ne moraju ići sa odjeljenja zbog pretraga, što ćemo riješiti nabavkom ovog ultrazvučnog aparata i biti u mogućnosti raditi kardio i abdominalne ultrazvučne pretrage za naše pacijente, kao i plasiranje centralnog venskog katetera, koji se plasira radi primjene terapije i uzimanja matičnih ćelija za transplantaciju”, istakla je u svom obraćanju prof. dr. Aida Arnautović-Čustović, šef Odjeljenja za hematologiju Klinike za onkologiju, hematologiju i radioterapiju. 

Vedran Crnogorac, predstavnik donatorske firme Novartis, istakao je da je aparat direktan benefit za pacijente, a sve u cilju lakšeg tretmana pacijentima. Riječ je o najkvalitetnijem ultrazvučnom aparatu s najboljom rezolucijom slike i dizajna.