petak 26 apr 2024

Po prvi put održana Sestrinska sesija u okviru VII Simpozija plućne bolesti

U prisustvu velikog broja zvanica 16. Novembra je u Hotelu Tuzla u Tuzli svečanom ceremonijom otvoren VII Simpozij plućnih bolesti sa međunarodnim učešćem. Ovogodišnji cilj Simpozija je predstaviti problematiku dijagnostike i liječenja bolesti pluća, danas važnog i velikog zdravstvenog, socijalnog i ekonomskog problema, te upoznati sudionike sa smjernicama savremenog načina liječenja.

Organizatori Sedmog simpozija Plućne bolesti su Klinika za plućne bolesti JZU UKC Tuzla, Udruženje za respiratornu medicinu, Ljekarska komora Tuzlanskog kanotona i Komora zdravstvenih tehničara Tuzlanskog kantona.

Tokom Simpozija održana je planirana Sesija medicinskih sestara i tehničara u Konferencijskoj sali u Hotelu Tuzla na prvom spratu. Ispred Organizacionog odbora obratio se Mirza Ćorić, glavni medicinski tehničar Klinike za plućne bolesti UKC Tuzla, koji je osmislio i realizovao da se prvi put u toku Simpozija održava uporedo i Sesija medicinskih sestara i tehničara. Sestre se trebaju stalno usavršavati i razvijati svoja znanja kroz edukacije i svakodnevan rad.

Prisutnima se obratio i Pomoćnik direktora za sestrinstvo UKC Tuzla Mirza Jahić istaknuvši značaj edukacije medicinskih sestara i tehničara, te motiviranost za dodatna stručna usavršavanja i usvajanja novih znanja i iskustava.

Prezentirano je 20 stručnih radova u dvije sesije, a zabilježeno je preko 300 učesnika iz cijele BiH i regije. Pored Klinike za plućne bolesti učešće na Sestrinskim sesijama uzele su i ostale Organizacione jedinice JZU UKC Tuzla, kao i Opća Bolnica Tešanj, te Domovi zdravlja. Na Sestrinskim Sesijama su prisustvovali i učenici Medicinske škole iz Lukavca, koji moraju biti svjesni da danas sa školom se ne završava učenje.

Na kraju Sesija izvršena je podjela Certifikata za sve prisutne na predavanjima.