četvrtak 28 mar 2024

JZU UKC Tuzla lider među zdravstvenim institucijama u BiH

U hotelu Mellain u Tuzli je upriličena svečana ceremonija dodjele akreditacija Univerzitetskom kliničkom cetru Tuzla i njegovim organizacionim jedinicama, kao i dodjela certifikata o ispunjenosti standarda transplantacijske medicine.

S današnjom dodjelom cetrifikata JZU UKC Tuzla je postao potupno akreditirana zdravstvena ustanova i prvi akreditirani klinički centar u Federaciji BiH.

„U mjesecu martu ove godine mi smo počeli sa pregledom jedne od najjačih zdravstvenih ustanova u BiH. Ocijenili smo da se ponašaju i pružaju usluge u skladu sa standardima koje je propisala Federalna agencija za kvalitet i akreditaciju u zdravstvu. Ovo priznanje znači i potvrdu pacijentima da JZU UKC Tuzla pruža kvalitetne i sigurne zdravstene usluge i to u skladu sa najboljom evropskom i svjetskom praksom“,  izjavio je doc. dr. Ahmed Novo, direktor Agencije za kvalitet i akreditaciju u zdravstvu u BiH.

Direktor Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, prof. dr. Nešad Hotić se zahvalio svim uposlenicima Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, koji su kroz predan rad doprinijeli ovim pozitivnim rezultatima. “Zadaća uposlenika UKC Tuzla nije bila da gledaju u tuđe avlije, da budu bolji, predaniji i vrjedniji od drugih. Mi smo htjeli da budemo bolji, predaniji i vrijedniji od sebe samih u prošlosti i zato smo došli do ovoga”, rekao je prof. dr. Nešad Hotić.

Akreditacija prema standardima za bolnice je dodijeljena organizacionim jedinicama UKC Tuzla:

Klinika za hirurgiju, Klinika za ginekologiju i akušerstvo, Klinika za dječije bolesti, Klinika za zarazne bolesti, Klinika za psihijatriju, Klinika za kardiovaskularnu hirurgiju, Klinika za ortopediju i traumatologiju, Klinika za plućne bolesti, Klinika za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju, Klinika za neurohirurgiju, Klinika za bolesti uha,grla,nosa, Klinika za plastičnu i maksilofacijalnu hirurgiju, Klinika za očne bolesti, Klinika za anesteziologiju i reanimatologiju, Klinika za neurologiju, Klinika za invazivnu kardiologiju, Klinika za kožne bolesti, Klinika za onkologiju i radioterapiju, Klinika za hematologiju i tranplantaciju matičnih ćelija hematopoeze, Klinika za radiologiju i nuklearnu medicinu, Centar za palijativnu njega i terapiju bola, Poliklinika za laboratorijsku dijagnostiku, Poliklinika za transfuziologiju i Bolnička apoteka.